Middelgroot evenement (5.000 – 10.000 bezoekers)

Beschrijving

Middelgrote evenementen betreffen de evenementen van 5.000 tot maximaal 10.000 bezoekers per dag. Deze evenementen kunnen uitsluitend georganiseerd worden op de zone voor festivals en evenementen: het zuidelijk deel van het Almeerderstrand. Vanwege hun omvang hebben middelgrote evenementen een impact op de bereikbaarheid van de Kustzone.

Aankomst- en vertrekprofielen

Middelgrote evenementen trekken bezoekers uit Almere en de rest van Nederland. Vanwege het regionale en nationale publiek betekent dit dat er groot aandeel bezoekers met de eigen auto of het openbaar vervoer komt. De gemeente streeft naar een zo laag mogelijk aandeel autobezoekers om de overlast voor de omgeving te beperken en vanwege de beperkte parkeercapaciteit. In de mobiliteitsplannen mag worden uitgegaan van een aandeel van maximaal 40 procent autobezoekers.

De modal split is in vergelijking met kleine evenementen niet heel anders. Vooral de omvang van evenementen zorgt voor een grotere druk op de omgeving. De exacte modal split is afhankelijk van het type evenement en de doelgroep. Organisatoren kunnen dit in hun mobiliteitsplan in overleg met de gemeente verder specificeren.

Figuur 3-1: Modal split bij middelgrote evenementen

Parkeren

Bij 10.000 bezoekers komen er ongeveer 1.300 auto’s naar het gebied, daarnaast zijn er circa 500 parkeerplaatsen nodig voor crew en artiesten, taxi’s, K&R en touringcars. Waar de autobezoekers het beste kunnen worden gefaciliteerd is afhankelijk van de programmering van de andere functies in het gebied en hoeveel autobezoekers er precies worden verwacht.

Het is vanuit bereikbaarheid en het beperken van overlast voor de omgeving wenselijk om de bezoekers zo zoveel mogelijk op één plek te laten parkeren, zo dicht als mogelijk bij de entree van het evenement. Dit voorkomt zoekverkeer en overlast in andere delen van de Kustzone en Poort. Ook draagt het exclusief ter beschikking stellen van een parkeerlocatie bij aan het scheiden van grote bezoekersstromen van het evenement met andere doelgroepen.

Met 10.000 bezoekers is het noodzakelijk om gebruik te maken van de ‘extra’ parkeercapaciteit in Olympiakwartier Oost (tot 2025) en Olympuspark fase 1 (na 2025). De 250 reguliere parkeerplaatsen bij Olympuspark fase 1 zijn ten behoeve van onder andere het Topsportcentrum. Het benutten van parkeercapaciteit in Olympiakwartier Oost en Olympuspark moet worden afgestemd met het gebruik in het Topsportcentrum en de functies in Olympuspark fase 1.

De parkeerterreinen Muiderduin en Muiderzandplaats (tot 2024) liggen het dichtst de bij de entree van het evenement. Het benutten van deze parkeerlocaties als parkeergelegenheid exclusief ten behoeve van het evenement betekent dat de vaste gebruikers zoals Vis-a-Vis en Poortdok minder goed bereikbaar zijn. Dit moet daarom goed worden afgestemd met de vaste gebruikers. De parkeercapaciteit van Muiderduin 1 (700 parkeerplaatsen) kan in principe worden benut door de vaste gebruikers en strandbezoekers. De capaciteit in Muiderduin 2 (300 parkeerplaatsen op de dijk) kan worden gebruikt voor de crew en artiesten.

Doelgroep

Parkeervraag

Parkeerlocatie

Capaciteit parkeerlocatie

Opmerking

Parkeervraag autobezoekers

1.300

OKO / Olympuspark fase 1

1.500

 

Parkeervraag CREW/artiesten/VIP

300

Muiderduin 2

300

 

Parkeervraag K&R, taxi

175

Zilverstrand

350

 

Parkeervraag touringcars

30

Zilverstrand

 

Eventueel Gooimeerdijk i.p.v. Zilverstrand

Totaal

1.805

 

2.150

 

Parkeervraag overige functies

onbekend

Muiderduin 1 en Duinhal

1.580

 

Fietsers dienen zo dicht mogelijk bij de ingang te parkeren. Bij positionering van de fietsparkeerlocaties dient rekening te worden gehouden met de aanrijroutes voor fietsers en de looproutes van de grote bezoekersstromen vanaf de parkeerlocaties en het station. Er moet worden voorkomen dat fietsers met fiets in de hand gebruik maken van de tunnels onder het spoor. Dit kan worden voorkomen door aan beide kanten van het spoor voldoende en veilige fietsparkeervoorzieningen te realiseren.

Bereikbaarheid en routering

Auto

Bij evenementen van 10.000 bezoekers moet rekening worden gehouden met circa 1.300 auto’s wat neer komt op circa 4.000 bezoekers. Op basis van recente mobiliteitsplannen is de inschatting dat circa 40% van de autobezoekers in het drukste uur aankomen. Dit komt neer op 520 auto’s per uur, oftewel gemiddeld 9 auto’s per minuut.

Autobezoekers vanaf de Hollandse Brug rijden vanaf de Poortdreef naar de parkeerterreinen bij Olympiakwartier Oost/Olympuspark fase 1 of Muiderduin. Autoverkeer uit Almere en het noorden kunnen via de Hogering en Elementendreef richting de parkeerterreinen.

De uitstroom kent een hogere piekdrukte. Uitgaande van dat circa 70% van de bezoekers binnen één uur vertrekt komt dit neer op gemiddeld circa 15 auto’s per minuut. Het uitrijdend verkeer komt vanaf de parkeerplaats en blokkeert dus geen doorgaand verkeer. Omdat de uitstroom hoofdzakelijk in de avond en in het weekend plaatsvindt is de verwachting dat hinder op het overige verkeer beperkt is. Ook zijn bij de gemeente geen doorstromingsproblemen bekend in dit gebied.

Figuur 3-2: Aanrijroutes en locatie parkeervoorzieningen vanaf 2025
Fiets en voetganger

Het aantal fietsers en voetgangers is sterk afhankelijk van het type evenement. Lokale evenementen kennen een hoger aandeel fiets dan regionale en nationale evenementen. Dit heeft geen invloed op de te kiezen routes, maar wel op de parkeercapaciteit. Voor middelgrote evenementen zijn naar verwachting 800 tot 2.000 fietsparkeerplaatsen nodig. Per evenement zal op basis van de verwachte herkomst van het publiek worden bepaald hoeveel fietsparkeervoorzieningen er nodig zijn. Organisatoren zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van deze voorzieningen.

Het netwerk voor fietsers en voetgangers is in tegenstelling tot het autonetwerk de komende jaren nog aan veranderingen onderhevig. Dit is met name het geval in Duin. Het aantal routes van en naar het strand is tot 2029 beperkt. Vrijwel alle voetgangers zullen als natransport van Station Almere Poort komen. Bij evenementen op het evenementengedeelte maken ze gebruik van de route via het Spoorbaanpad en de Oude Landweg richting het strand. Organisatoren dienen bezoekers via deze routes te geleiden.

Figuur 3-3: routes langzaam verkeer vanaf station en parkeerlocaties

Vanwege de bouwwerkzaamheden in Duin zijn er tot 2029 geen andere routes voor fietsers en voetgangers richting de kust. Er wordt geadviseerd om fietsers uit Almere via de route Pierre de Coubertinlaan, Duinvalleiweg en Muiderzandweg te begeleiden naar de fietsparkeervoorzieningen nabij de entree van het evenementengedeelte. De route via het Spoorbaanpad conflicteert met de looproute vanaf het station en de parkeerlocaties. De route via het Muiderzandpad is minder herkenbaar als route en zorgt voor potentieel overlast voor de bewoners in Zuiderduin. Voor fietsers vanaf de Hollandse Brug en ten oosten van de A6 adviseren we om een beperkte parkeergelegenheid te realiseren tussen Oude Landweg en spoor, of bij het Zilverstrand of omgeving. Dit is om niet te conflicteren met de loopstromen.

Het is van belang dat tijdens de werkzaamheden aan busbaan 490 het Spoorbaanpad en de oversteek van de Poortdreef gebruikt kan worden door het evenementenpubliek. Hier moeten afspraken over worden gemaakt met de aannemer.

Na 2029 zijn ook de routes via Zilveren Medaillepad en Olympialaan parallel aan de Poortdreef beschikbaar. Afhankelijk van de ervaringen in de komende jaren kan worden besloten om in te zetten op deze routes, om voetgangersstromen meer te spreiden.

Openbaar vervoer

De meeste OV-bezoekers reizen via Station Almere Poort en wandelen of fietsen daarna naar de kustzone. Er zijn nog een aantal kleine bushaltes vlak bij het strand die waarschijnlijk in beperkte mate gebruikt worden door bezoekers. De belangrijkste is bushalte Almere Poort, Strand met bussen vanuit Amsterdam en Almere. Vanaf Almere Poort kan ook gebruik worden gemaakt van bus 24 naar bushalte Duinstraat, vlak bij de strandopgang Duinplein.

Crew, artiesten en bijzondere groepen

Bij middelgrote evenementen moet rekening worden gehouden met dat er maximaal 300 parkeerplaatsen nodig zijn voor deze categorie. Deze worden gefaciliteerd op het parkeerterrein Muiderduin 2. Dit betekent dat dit terrein niet beschikbaar is voor overige functies.

K&R/taxi en touringcars

Afhankelijk van het type evenement moet er een speciale plek worden ingericht voor taxi, Kiss and Ride en touringcars. Deze modaliteiten worden bij voorkeur gefaciliteerd op het parkeerterrein bij het Zilverstrand. Dit strand is eigendom van Staatsbosbeheer. Voor het halen en brengen door touringcars kan ook gebruik worden gemaakt van het wegvak naast het Blanchardpad of de Gooimeerdijk-West. Deze moeten in ieder geval gedurende het halen en brengen worden afgesloten voor het overige verkeer, zodat dit veilig kan worden georganiseerd.