Groot evenement (10.000 – 25.000 bezoekers)

Beschrijving

Er mogen maximaal vier geluidsdragende (per definitie grote) evenementen per jaar worden georganiseerd op het Almeerderstrand. Festivals zoals Free Festival, Summer Festival en Strandfestival ZAND zijn voorbeelden van festivals die al jaren gebruik maken van het Almeerderstrand. Op het evenementengedeelte zijn planologisch festivals tot maximaal 25.000 bezoekers per dag mogelijk.

Vanwege het geluid en andere vormen van overlast zijn er op deze dagen geen programma’s in Vis-a-Vis of andere nabijgelegen gelegenheden. Afstemming hierover dient te gebeuren tijdens de vaststelling van de evenementenkalender, tussen de evenementenorganisatoren en gebruikers in het gebied en additioneel de Programmatafel Almeerderstrand.

Aankomst- en vertrekprofielen

Grote evenementen trekken publiek uit heel Nederland. Veel publiek komt met de eigen auto of het openbaar vervoer. Veel bezoekers zijn op de auto aangewezen. Niet (alleen) vanwege de bereikbaarheid van het Almeerderstrand, maar ook door waar zij zelf vandaan komen. De gemeente streeft naar een zo laag mogelijk aandeel autobezoekers om de overlast voor de omgeving te beperken en vanwege de beperkte parkeercapaciteit.

Het uitgangspunt in de mobiliteitsplannen is een aandeel van maximaal 40 procent autobezoekers. Per evenement moet worden bezien wat een realistische modal split is, wat de consequentie is voor het maximumaantal bezoekers en hoe kan worden gestuurd op mobiliteitsgedrag. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van extra treinen, hogere gemiddelde autobezetting, georganiseerd vervoer, hogere parkeertarieven of andere mobiliteitsmaatregelen.

Figuur 4-1: Modal split bij grote evenementen

Parkeren

Bij 25.000 bezoekers bedraagt de vraag naar autoparkeerplaatsen ten behoeve van bezoekers circa 3.250 parkeerplaatsen. Inclusief de benodigde ruimte voor de crew, taxi, K&R, touringcars en andere bijzondere categorieën zijn circa 4.300 parkeerplaatsen nodig. Dit betekent dat vanaf 2024/2025 de vraag naar parkeerplaatsen veel groter is dan wat er in totaal beschikbaar is. De vaste en extra parkeerlocaties (zie hoofdstuk 1.4) tellen op tot circa 3.500 parkeerplaatsen. Dit is inclusief de 250 parkeerplaatsen in Olympuspark fase 1 die primair bedoeld zijn voor het de bezoekers van het Topsportcentrum en andere functies. Ook de openbare parkeercapaciteit bij Atlantis is onderdeel van deze optelling. Het overzicht in tabel 1-1 veronderstelt bovendien dat alle parkeercapaciteit in het gebied ten behoeve van het grote evenement staat en dat ander gebruik (klein of groot) in het gebied niet mogelijk is.

Bij grote evenementen zijn er, op basis van de huidige uitgangspunten, geen gratis openbaar toegankelijke parkeerlocaties op loopafstand van het Almeerderstrand. Dit betekent dat alle grote parkeerlocaties op loopafstand van het Almeerderstrand noodzakelijk zijn voor het evenement. Bezoekers van overige functies zijn aangewezen op de (betaalde) parkeergarage Duinhal. Het is onduidelijk wat het standpunt is van de eigenaar van de garage en of dit voor knelpunten gaat zorgen. Het is aan de gemeente Almere om een afweging te maken welke parkeercapaciteit tijdens evenementen beschikbaar is voor wie.

Na afronding van Olympuspark fase 2 (naar verwachting 2032) is er perspectief op extra parkeercapaciteit, onder andere ten behoeve van grote evenementen.

Doelgroep

Parkeervraag

Parkeerlocatie

Capaciteit parkeerlocatie

Opmerking

Parkeervraag autobezoekers

3.250

OKO / Olympuspark fase 1

1.750

Inclusief 250 pp bij reguliere parkeerplaats

Parkeervraag CREW/artiesten/VIP

600

Muiderduin 1 en 2

1.000

Restcapaciteit van 400pp

Parkeervraag K&R, taxi

350

Zilverstrand

350

 

Parkeervraag touringcars

80

Gooimeerdijk West / Zilverstrand

300

Ruimte voor 300 auto's. Kan ook worden benut als halen/brengen touringcars

Totaal

4.280

 

3.400

Tekort van circa 880 plekken

Parkeervraag overige functies

onbekend

Duinhal

880

 
  

Olympuspark fase 2

1500

Vanaf 2032, precieze capaciteit nog onbekeend

Fietsers dienen zo dicht als mogelijk bij de ingang te parkeren. Bij positionering van de fietsparkeerlocaties dient rekening te worden gehouden met de aanrijroutes voor fietsers en de looproutes van de grote bezoekersstromen vanaf de parkeerlocaties en het station. De restcapaciteit bij Muiderduin 1 en 2 kan bijvoorbeeld worden benut voor fietsers.

Maximaal aantal bezoekers en extra mogelijkheden

Tabel 4-2 laat op hoofdlijnen zien wat het verschil is tussen het aantal benodigde parkeerplaatsen en alle beschikbare parkeerplaatsen voor verschillende type evenementen. Om structureel plaats te bieden voor evenementen met meer dan 20.000 bezoekers zijn er aanvullende maatregelen nodig. Dit kan langs twee hoofdlijnen:

  • Realiseren van extra parkeercapaciteit voor autobezoekers;

  • Inzetten op een andere modal split van de bezoekers.

Realiseren extra parkeercapaciteit ten behoeve van evenementen

Het realiseren van extra parkeercapaciteit voor bezoekers van het evenement gaat ten koste van de parkeervraag van andere functies. Het gevolg van deze maatregel is dat er extra autoverkeer wordt aangetrokken en dat de bereikbaarheid van andere voorzieningen onder de maatregel zal lijden. Het is aan de gemeente Almere om hierin een afweging te maken. In de opsomming in tabel 4-2 is in principe alle openbare parkeercapaciteit weergegeven. Daarnaast zijn er een aantal locaties waar bezoekersparkeren niet/minder voor de hand ligt. Dit zijn:

  • Parkeerlocatie Noorddijk (600 parkeerplaatsen). Deze locatie, ter hoogte van het Catamaranstrand, ligt op grote loopafstand van het Almeerderstrand. Deze parkeerplaatsen komen op termijn te vervallen in verband met een gebiedsontwikkeling;

  • Olympuspark fase 2 (ca. 1.500 parkeerplaatsen) zal pas na 2032 worden opgeleverd. Tot 2032 is het een gronddepot. Mogelijk zijn er kansen om een deel van de parkeercapaciteit uit fase 2 eerder te realiseren. Dit hangt ook af van de tempo van de gebiedsontwikkelingen in Olympiakwartier Oost;

  • Parkeergarage Duinhal (ca. 440 beschikbare parkeerplaatsen). Deze betaalde parkeergarage is primair bedoeld voor de voorzieningen in het centrum van Duin. De parkeergarage heeft een private eigenaar. Het eventueel benutten van deze locatie maakt de centrumvoorzieningen minder goed bereikbaar en vergt naar verwachting een grote investering. Aandachtspunt is tevens dat met deze locatie de loopstromen naar het Almeerderstrand het centrumgebied in worden getrokken;

  • Locaties buiten de scope van dit onderzoek zijn niet onderzocht. Wellicht zijn er mogelijkheden aan de andere kant van de Hollandse Brug.

Andere modal split bezoekers

Een andere mogelijkheid om meer bezoekers te trekken is in te zetten op een andere modal split waarbij minder bezoekers met de auto komen. Als 5% van de bezoekers besluit om niet met de auto te komen, dan neemt de vraag naar parkeerplaatsen af met circa 400 plekken. Dit creëert ruimte voor 1.250 extra bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld door extra in te zetten op openbaar vervoer of georganiseerd vervoer. Per evenement zal een inschatting moeten worden gemaakt of en welke maatregelen gepast zijn. De NS heeft aangegeven dat er mogelijkheden zijn om extra of langere treinen in te zetten. Daarnaast kan er ingezet worden op georganiseerd vervoer, al betekent dat er meer ruimte moet worden gecreëerd voor touringcars. Er wordt geadviseerd om dit zo veel mogelijk aan de oostzijde van de A6 te organiseren bij het Zilverstrand, langs het Blanchardpad en de Gooimeerdijk-West.

Bereikbaarheid en routering

Auto

Bij evenementen van 25.000 bezoekers moet rekening worden gehouden met circa 3.250 auto’s, wat neerkomt op circa 10.000 bezoekers. Uit recente mobiliteitsplannen blijkt dat tot 70 procent van het totaal aantal bezoekers het terrein tijdens het drukste uur verlaat. Dit komt neer op bijna 2.300 auto’s per uur, oftewel 38 auto’s per minuut. De instroom is meer gespreid en kent een lagere piek van circa 40 procent in het drukste uur, oftewel 22 auto’s per minuut. Autobezoekers worden vanaf de Poortdreef naar het parkeerterrein Muiderzandplaats en Olympiakwartier Oost/Olympuspark fase 1 gestuurd. Het verkeer vanaf de A6 heeft kant via de Elementendreef en Poortdreef direct richting de parkeerterreinen. De Muiderzandweg wordt afgesloten zodra het parkeerterrein voor autobezoekers vol is.

Het uitrijdend verkeer komt vanaf de parkeerplaats en blokkeert in principe geen doorgaand verkeer. Omdat de uitstroom hoofdzakelijk in de avond plaatsvindt zal de hinder op het overige verkeer ook beperkt zijn. Ervaringen uit het verleden leren dat er een grote inzet van verkeersregelaars en geleiding nodig is om de in- en uitstroom te organiseren. Aandachtspunt bij het in- en uitstromen zijn de locaties waar het gemotoriseerd verkeer de loopstromen kruist, onder andere bij het Spoorbaanpad en de Olympialaan. Het is aan organisatoren om in hun mobiliteitsplan concrete invulling te geven aan de benodigde inzet.

Fiets en voetganger

Het aantal fietsers en voetgangers is sterk afhankelijk van het type evenement. Lokale evenementen kennen een hoger aandeel fiets dan regionale en nationale evenementen. Dit heeft geen invloed op de te kiezen routes, maar wel op het parkeren. Voor grote evenementen zijn naar verwachting 800 tot 2.000 fietsparkeerplaatsen nodig. Per evenement zal op basis van de verwachte herkomst van het publiek worden bepaald hoeveel fietsparkeervoorzieningen er nodig zijn.

Figuur 4-2: routes langzaam verkeer vanaf station en parkeerlocaties in 2030

Het netwerk voor fietsers en voetgangers is in tegenstelling tot het autonetwerk de komende jaren nog aan veranderingen onderhevig. Dit is met name het geval in Duin. Het aantal routes van en naar het strand is tot 2029 beperkt. Vrijwel alle voetgangers zullen als natransport van Station Almere Poort komen. Bij evenementen op het zuidelijk deel van het Almeerderstrand maken ze gebruik van de route via het Spoorbaanpad en de Oude Landweg richting het strand.

Vanwege de bouwwerkzaamheden in Duin zijn er tot 2029 geen andere routes voor fietsers en voetgangers richting de kust. Dit betekent dat ook fietsers en voetgangers die niet met de trein komen ook veel gebruik zullen maken van deze routes. Er wordt geadviseerd om fietsers uit Almere via de route Pierre de Coubertinlaan, Duinvalleiweg en Muiderzandweg te begeleiden naar de fietsparkeervoorzieningen nabij de entree van het Almeerderstrand. De route via het Muiderzandpad is minder herkenbaar als route en zorgt voor potentieel overlast voor de bewoners in Zuiderduin. Voor fietsers vanaf de Hollandse Brug en ten oosten van de A6 adviseren we om een beperkte parkeergelegenheid te realiseren bij het Zilverstrand of omgeving.

Het is van belang dat tijdens de werkzaamheden aan busbaan 490 het Spoorbaanpad en de oversteek van de Poortdreef gebruikt kan worden door het evenementenpubliek. Hier moet de gemeente afspraken over maken met of eisen stellen aan de aannemer.

Openbaar vervoer

De OV-bezoekers reizen via Station Almere Poort en wandelen of fietsen daarna richting het strand. Vanaf het station worden alle bezoekers via het Spoorbaanpad naar de strandopgang begeleid door middel van bebording en (waar nodig) verkeersregelaars. Ervaringen uit het verleden leren dat de capaciteit van station Almere Poort tijdens de piek onder druk staat. Organisatoren dienen in overleg met de gemeente en de NS maatregelen te onderzoeken.

De verwachting is dat de meeste bezoekers per voet naar het strand zullen lopen, vanwege de beperkte capaciteit in het reguliere busvervoer. Ook rijden deze bussen naar verwachting niet na de eindtijd van de evenementen. De kleinere bushaltes vlak bij het strand worden dus waarschijnlijk in beperkte mate gebruikt door bezoekers bij de instroom, bijvoorbeeld als natransport van station Almere Poort. De belangrijkste is bushalte Almere Poort, Strand met bussen vanuit Amsterdam en Almere. Vanaf Almere Poort kan ook gebruik worden gemaakt van bus 24 naar bushalte Duinstraat, vlak bij de strandopgang Duinplein.

Crew, artiesten en bijzondere groepen

Deze categorie wordt gefaciliteerd op het parkeerterrein Muiderduin 1 en 2. Organisatoren hebben aangegeven dat zij verwachten tot circa 600 parkeerplaatsen nodig te hebben om deze categorie te faciliteren. Er blijft op Muiderduin nog restcapaciteit van 400 parkeerplaatsen over. De invulling hiervan zal per evenement verschillen.

K&R/taxi en touringcars

Er moet een speciale plek worden ingericht voor taxi, Kiss and Ride en touringcars. Deze modaliteiten worden bij voorkeur gefaciliteerd op het parkeerterrein bij het Zilverstrand en omliggend gebied. Dit gebied wordt in de huidige situatie ook al gebruikt en is hier dus voor geschikt. Vanaf daar kunnen bezoekers onder de A6 en het spoor naar het Almeerderstrand. Touringcars kunnen op de Gooimeerdijk-West worden gefaciliteerd.

Het is van belang dat tijdens de werkzaamheden aan busbaan 490 het Spoorbaanpad en de oversteek van de Poortdreef gebruikt kan worden door het evenementenpubliek. Hier moeten afspraken over worden gemaakt met de aannemer.

Inzet pendelbussen

Het station en het Olympuspark fase 1 liggen op circa 2 kilometer (20 minuten) lopen van het Almeerderstrand. Omdat bezoekers van grote evenementen vaak voor een langere periode (circa 6 tot 8 uur) op een festival aanwezig zijn worden langere looptijden over het algemeen geaccepteerd. Dit blijkt ook uit de huidige situatie. Dit is echter wel afhankelijk van het type publiek. Op dit moment zijn er geen evenementen op het Almeerderstrand die gebruik maken van pendelbussen tussen de parkeervelden, het station en de entree van het evenement. Dit is in het verleden wel gebeurd met de Libelle zomerweek in verband met de doelgroep.

Per type evenement kan een afweging worden gemaakt over het wel/niet inzetten van een pendelbus. Vanaf 2032 kan gebruikt worden gemaakt van Olympuspark fase 2 (verwachte capaciteit 1.500 parkeerplaatsen; is ca. 4.650 bezoekers). Dit is verder gelegen en de inzet van pendelbussen is hier mogelijk meer gewenst. Bij voorkeur kan gebruik worden gemaakt van de nieuwe busbaan 490, uiteraard in afstemming met de reguliere dienstregeling. Pendelbussen kunnen daarnaast ook worden ingezet van andere locaties, bijvoorbeeld vanaf de andere kant van de Hollandse Brug. De keerlus moet in dit geval ook voor deze richting geschikt worden gemaakt.

Per situatie moet worden beoordeeld in hoeverre een pendelservice het reguliere verkeer mag stremmen. De pendelbus kan vanaf het nieuwe parkeerterrein van Olympuspark fase 1 vertrekken en vanaf het Station Almere Poort. Dit kunnen ook twee afzonderlijke bussen zijn.

Tot 2024 is het niet mogelijk om gebruik te maken van de busbaan 490. In verband met het te realiseren kunstwerk over de Poortdreef is ook de route via de Elementendreef geen optie. Daarnaast ontbreekt het ook aan geschikte routes voor pendelbussen aan de andere kant voor het spoor, door de werkzaamheden in Muiderbos en de dijkreconstructie. De inzet van pendelbussen ligt op korte termijn dus niet voor de hand en is op basis van de huidige parkeerlocaties niet nodig, maar is op termijn en bij alternatieve parkeerlocaties wel mogelijk.