Inleiding
Toelichting
Het Mobiliteitsplan voor Evenementen is een vast onderdeel van de vergunningsaanvraag voor evenementen. Dit document kan door organisatoren als basis worden gebruikt voor de aanvraag en moet door de organisator verder worden uitgewerkt tot een gedetailleerd mobiliteitsplan voor het specifieke evenement. Het Mobiliteitsplan is geschikt voor verschillende type evenementen. Er kunnen planologisch evenementen tot 5.000 bezoekers worden georganiseerd op het noordelijke deel van het Almeerderstrand en tot 25.000 bezoekers op de zone bestemd voor evenementen en festivals. Er worden evenementen georganiseerd overdag en in de avond voor verschillende doelgroepen. Vanaf 100 bezoekers moeten evenementen verplicht worden aangemeld bij de gemeente.
Als er in dit plan wordt gesproken over een "evenement", dan wordt bedoeld een activiteit (cultureel, recreatief, sport, festivals, kunstroutes, etc.) waarvoor een vergunning benodigd is.
Dit mobiliteitsplan maakt onderscheid tussen drie type evenementen (uitgewerkt in scenario’s):
-
Mobiliteitsplan voor kleine evenementen (100 – 5.000 bezoekers)
-
Mobiliteitsplan voor middelgrote evenementen (5.000 – 10.000 bezoekers)
-
Mobiliteitsplan voor grote evenementen (10.000 – 25.000 bezoekers)
Voor deze indeling is gekozen vanwege de impact op bereikbaarheid door het aantal bezoekers (o.a. modal split, benodigde parkeerplekken) in plaats van de gebruikelijke risicoprofilering (A, B, C) die de gemeente en veiligheidsregio hanteert voor evenementen.
Programmering Almeerderstrand
Het Almeerderstrand loopt van de Marina tot aan het spoor en langs het spoor. Het strand wordt intensief gebruikt. Door bewoners van Duin, door Almeerders die recreëren, voor sportieve en recreatieve activiteiten, wandelen, fietsen en voor culturele programmering. In de duinen net achter het strand is theatergezelschap Vis-a-Vis gevestigd. Het Almeerderstrand wordt jaarrond geprogrammeerd. Festivals en evenementen vinden voornamelijk (maar niet uitsluitend) in de zone voor evenementen en festivals plaats, aan de zuidzijde van het Almeerderstrand tegen het spoor aan.
Programmatafel Almeerderstrand. Om uitwerking te geven aan het gebiedsconcept en in direct contact te blijven met de verschillende partners in het gebied is er onder regie van de programmeur Kustzone Poort een ´Programmatafel-Almeerderstrand´ opgezet. Deze is gestart vanaf september 2022. Het doel van de Programmatafel is om informatievoorziening, (vroegtijdige) afstemming, samenwerking en synergie te faciliteren op de programmering in het gebied. Zo wordt er gezamenlijk met de programmerende partners invulling gegeven aan de uitwerking van het gebiedsconcept en gezamenlijk regie gehouden op de ontwikkeling van en programmering in het gebied.
Uitgangspunten mobiliteitsplan
Afhankelijk van het type evenement en doelgroep dienen organisatoren een mobiliteitsplan aan te leveren. Als basis voor deze mobiliteitsplannen kan gebruik worden gemaakt van dit mobiliteitsplan op hoofdlijnen. Dit mobiliteitsplan houdt rekening met verschillende scenario’s op basis van het aantal bezoekers en de daarmee gepaarde mobiliteitsbehoefte.
In de scenario’s worden de evenementen gecategoriseerd op basis van het aantal bezoekers waarbij met name het aantal autobezoekers (en dus de parkeervraag) van invloed is. Op basis van ervaringen en mobiliteitsplannen bij eerdere evenementen wordt uitgegaan van een gemiddelde autobezetting van 3,1 persoon per auto. De modal split verschilt per evenement. In de doorgerekende scenario’s wordt voor alle evenementen in de basis uitgegaan van een aandeel autobezoekers van maximaal 40 procent. De gemeente streeft echter naar een lager aandeel autobezoekers om de overlast op de omgeving te beperken. Een hoger aandeel autobezoekers zorgt bij grote evenementen voor nog meer impact op de bereikbaarheid van andere functies in het gebied.
In principe is er geen maximum aan het aantal evenementen, op basis van het bezoekersaantal. Wel is er een beperking aan het aantal geluidsdragende evenementen. Deze moeten geprogrammeerd worden op de zone voor festivals en evenementen. Er mogen maximaal drie geluidsdragende evenementen worden georganiseerd, op vier dagen. Dit betekent dat er één meerdaags evenement en twee eendaags geluidsdragende evenementen geprogrammeerd kunnen worden.
Overzicht parkeerlocaties
Voor evenementen zijn de hiernavolgende parkeerlocaties onder voorwaarden beschikbaar. Deze locaties zijn de komende jaren aan verandering onderhevig. Dit heeft te maken met de gebiedsontwikkeling in Duin, Olympiakwartier Oost en Olympuspark fase 1. De openbare parkeerlocaties zijn weergegeven in figuur 1-2. In het rood zijn de parkeerlocaties weergegeven die er anno 2023 nog niet zijn of inmiddels al zijn opgeheven. In het blauw zijn de parkeerlocaties weergegeven die anno 2023 wel in gebruik zijn of kunnen worden genomen. De parkeerterreinen uit figuur 1-2 zijn in tabel 1-1 samengevoegd, met daarbij de capaciteit per toekomstjaar. Hiermee wordt een overzicht van de ontwikkeling van de parkeercapaciteit per jaar gegeven.
Op hoofdlijnen kan er in het gebied onderscheid worden gemaakt tussen drie type parkeercapaciteit:
-
Openbare parkeerterreinen (bovenste cluster in tabel 1-1 en groen in figuur 1-3;
-
Parkeervelden ten behoeve van grote evenementen (middelste in tabel 1-1 en oranje in figuur 1-3);
-
Overloopgebied, betaald parkeren en overige locaties (onderste cluster in tabel 1-1 en rood in figuur 1-3).
Beleidsmatig is het vooral wenselijk om gebruik te maken van de bovenste en middelste cluster uit tabel 1-3. Dit zijn de vaste parkeerlocaties en extra parkeercapaciteit in bijvoorbeeld het Officepark (nu) en Olympuspark fase 1 (vanaf 2025). Bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld bij grote evenementen, kan mogelijk ook gebruik worden van (een deel van) de opties in het onderste cluster.
De vaste gebruikers in het gebied maken gebruik van de groene parkeercapaciteit in figuur 1-3. Bij de gemeente zijn geen problemen bekend ten aanzien van dit vaste gebruik. De komende jaren zal de ‘vaste capaciteit’ in het gebied afnemen tot circa 1.800 plekken. Ook de ‘extra capaciteit’ (oranje) en overloopgebied (rood) neemt vanaf 2025 af.
Vanaf 2025 blijft de vaste- en extra parkeercapaciteit stabiel op circa 3.350 parkeerplaatsen. Pas bij afronding van de gehele gebiedsontwikkeling in Poort kan Olympuspark fase 2 worden gerealiseerd. In de plannen voor Olympuspark fase 2 wordt rekening gehouden met het toevoegen van een groot aantal parkeerplaatsen waardoor de openbare parkeercapaciteit in het gebied weer ongeveer op het niveau van 2023 komt.
Het onderste cluster in tabel 1-1 is in figuur 1-3 weergegeven met rood, en geven de overige en overloopparkeerterreinen aan. Deze zijn bij hoge uitzondering mogelijk in te zetten, met de volgende kanttekeningen per parkeerterrein:
-
De locaties Gooimeerdijk-West en Noorddijk zijn eventuele overloopgebieden om te kunnen parkeren bij hele grote evenementen. De Gooimeerdijk-West wordt soms al gebruikt als overloopgebied bij grote evenementen, bijvoorbeeld voor het parkeren van touringcars. Het gebruik van deze locatie heeft als gevolg dat de dijk tussen Almere Haven en de A6 is afgesloten voor doorgaand verkeer. De locatie Noorddijk ligt op een geografisch ongunstige locatie voor evenementen op het Almeerderstrand. Het ligt relatief ver en creëert een pendelroute door het centrum van Duin.
-
De toekomstige parkeergarage van het Stadsdeelcentrum is primair ten behoeve van gebruikers van het pand zelf en zal waarschijnlijk niet openbaar toegankelijk zijn.
-
Parkeergarage Duinhal is een betaalde parkeergarage van circa 880 plekken primair ten behoeve van bezoekers van het centrum van Duin en abonnementhouders. Van de 880 plekken is circa 50% beschikbaar voor (betalende) bezoekers. Gezien de geografische ligging en de doelgroep ligt het niet voor de hand om deze locatie te gebruiken als parkeerlocatie voor evenementen.