Loopstromen bij evenementen en calamiteiten

Bij evenementen op het Almeerderstrand (en in de rest van Almere) is een Veiligheidsplan inclusief Calamiteitenplan altijd onderdeel van een vergunningsaanvraag. In 2018 is er door het Kenniscentrum Evenementenveiligheid (KCEV) in opdracht van de gemeente Almere de ruimtelijke situatie van het Evenementenstrand in kaart gebracht (‘Ruimtelijke situatie Manifestatieterrein Almeerderstrand, eindrapport, 16 januari 2018').

De gemeente heeft gevraagd om deze inzichten te actualiseren op basis van een worstcasescenario, de huidige stand van zaken in het gebied en vooruitkijkend naar de toekomst. Daarnaast wil de gemeente ook een advies over de capaciteit van de routes tijdens de reguliere in- en uitstroom.

Het calamiteitenplan is net als het mobiliteitsplan een product namens de gemeente en wordt daarom apart gerapporteerd. In dit hoofdstuk wordt alleen aangegeven welke infrastructurele maatregelen we adviseren om ervoor te zorgen dat deze routes voldoen aan de verwachte in- en uitstroom van evenementen in een reguliere situatie en bij calamiteiten. De uitgebreide analyse is hier te vinden.

Figuur 5 1: looproutes naar Almeerderstrand bij grote evenementen en de 5 doorgangen naar het Almeerderstrand

Omleidingsroutes door werkzaamheden

Er zijn twee grote werkzaamheden die de komende jaren invloed hebben op het netwerk voor langzaam verkeer:

  • Realisatie busbaan 490 tussen Station Almere Poort en de Hollandse Brug;

  • Dijkreconstructie IJmeerdijk tussen spoortalud en centrumgebied Duin.

De looproutes tijdens verschillende werkzaamheden in het gebied zijn ook per jaar weergegeven in het kaartmateriaal.

Realisatie busbaan 490 (2023 – 2025)

De realisatie van busbaan 490 is na oplevering een grote meerwaarde voor fietsers op de doorfietsroute F6 tussen de Hollandse Brug en Almere. Gedurende de realisatie zullen fietsers hinder ondervinden door de werkzaamheden aan de busbaan 490. Het gaat hierbij specifiek om de bouw van de brug (bus, fiets en voetganger) over de Poortdreef. Absolute voorkeur heeft het blijvend gebruik maken van het Spoorbaanpad en Oude Landweg. Dit moet echter wel veilig inpasbaar zijn. De aannemer gaat een voorstel bij de gemeente indienen voor een passende omleidingsroutes/maatregel. De gemeente zal ervoor zorgen dat het Spoorbaanpad beschikbaar blijft tijdens de bouwwerkzaamheden, of dat een acceptabel alternatief wordt geboden.

Dijkreconstructie IJmeerdijk (2022 – 2024)

De dijkreconstructie van de IJmeerdijk tussen het spoortalud en het centrumgebied van Duin zorgt ervoor dat de huidige fiets- en voetgangersroute aan de strandzijde van de dijk niet altijd volledig kan worden gebruikt. Op dit moment is nog onduidelijk op wat voor wijze het langzaam verkeer wordt omgeleid. Feitelijk is er ten zuiden van de Poortdreef maar één mogelijke omleiding: via het Muiderzandpad. Deze route is recent verhard in verband met de nieuwe basisschool en kinderdagverblijf De Zeeraket. Aandachtspunt is dat fietsers én voetgangers gebruik maken van dezelfde verharding. Zodra de andere fietsvoorzieningen in Muiderduin (vanaf 2028) gereed zijn zal het Muiderzandpad weer zijn oude (onverharde) functie terugkrijgen.

De mogelijke omleidingsroutes voor beide werkzaamheden zijn samengevat in navolgende afbeelding. Een toelichting op de routes volgt daarna.

Figuur 5‑2: Omleidingsroutes tijdens werkzaamheden
A: omleiden binnen bouwterrein

Deze omleiding heeft te maken met de werkzaamheden van de nieuwe busbrug over de Poortdreef (vanaf 2023). De omleiding kan mogelijk worden georganiseerd via de groene driehoek Oude Landweg – A6 – Poortdreef binnen het bouwterrein van de aannemer. Fietsers maken gebruik van dezelfde fietsoversteek als nu. Aandachtspunten zijn de maatregelen ten behoeve van de bus, de werkzaamheden voor de waterhuishouding en de ligging van het fietspad naast de Poortdreef. Mits veilig vormgegeven heeft deze route de voorkeur omdat gebruikers van het Spoorbaanpad niet hoeven om te fietsen.

B: Almeerderstrandweg naar Muiderzandpad

Begin 2023 wordt een nieuwe logistieke weg (Almeerderstrandweg) gerealiseerd ten behoeve van de zone voor festivals en evenementen. Deze route kan tevens als omleidingsroute worden gebruikt richting het bestaande Muiderzandpad. Vanaf het Muiderzandpad kunnen fietsers en voetgangers via Zuiderduin richting het centrum van Duin of naar Poort. Het is noodzakelijk dat bij werkzaamheden van de dijkreconstructie de toegang van het evenementengedeelte (en dus de omleidingsroute) gewaarborgd blijft. Tijdens grote(re) evenementen is deze route niet aan te raden in verband met conflicten met loopstromen.

C: Muiderzandweg/pad naar Olympialaan

In het verlengde van omleiding B is mogelijk een langzaamverkeersverbinding te realiseren met de Olympialaan via de bestaande tunnel onder de Poortdreef. In het eindplaatje van Muiderduin is deze route ook voorzien, maar deze zal pas later (2028/2029) worden gerealiseerd in verband met de werkzaamheden ten zuiden van de Poortdreef. Ons advies is om deze verbinding eerder te realiseren. Voorwaarde is dat de route veilig wordt ingepast rekening houdend met het bouwverkeer en dat er direct zo veel als mogelijk kan worden voorgesorteerd op de definitieve ligging van het fiets- en voetpad. In het verlengde van deze maatregel kan ook de route naar het Zilveren Medaillepad eerder worden gerealiseerd.

Met deze maatregelen wordt de druk verlicht op het Spoorbaanpad en de oversteek met de Poortdreef. Zowel in de reguliere situatie en bij evenementen.

D: Kromslootpark

De route via het Kromslootpark ten oosten van de A6 is niet toegankelijk voor bromfietsers, niet verlicht en relatief smal. Deze route gaat via terrein van Staatsbosbeheer. Het ligt dus niet voor de hand om deze route als omleiding te gebruiken rondom werkzaamheden. Bij evenementen kan deze route wel worden gebruikt voor in ieder geval de fietsers omdat de omleiding blijft beperkt tot 1 of 2 dagen of mogelijk alleen tijdens de piekdrukte.