Parkeeropgave

De analyse van de parkeeropgave richt zich met name op potentiële parkeerconflicten tussen de vaste gebruikers in het gebied en de verschillende type evenementen. Hoewel parkeertellingen ontbreken kan op basis van de geïnventariseerde parkeercapaciteit, gesprekken met omgeving en diverse mobiliteitsplannen inzichtelijk worden gemaakt op welke plekken het nu of in de toekomst kan wringen. 

Inventarisatie parkeercapaciteit

In de afgelopen jaren is er altijd voldoende parkeercapaciteit geweest voor de verschillende gebruikers van het Almeerderstrand en omliggende functies. Ook bij grote evenementen waren er over het algemeen voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Vanwege de verschillende gebiedsontwikkelingen is dit aan het veranderen. De parkeercapaciteit neemt af en het aantal functies (met parkeervraag) neemt toe. Met het nieuwe zuidelijk deel van het Almeerderstrand is het bovendien mogelijk om voor een gelijktijdige programmering van verschillende evenementen en/of festivals naast de reguliere gebruikers van het strand en bezoekers van Poortdok en Vis-a-Vis.

De openbaar toegankelijke parkeerplaatsen zijn geïnventariseerd om een beeld te krijgen van de huidige en toekomstige capaciteit. Alleen de parkeerlocaties die (potentieel) geschikt zijn voor het faciliteren van bezoekers van het strand en/of evenementen zijn geïnventariseerd. Openbare parkeerplaatsen in woonbuurten zijn daarom ook geen onderdeel van de inventarisatie.

In Figuur 4-1 zijn de openbare parkeervoorzieningen weergegeven voor nu en de komende jaren. De (ontwikkeling van de) parkeercapaciteit volgt in de volgende paragraaf.

Figuur 4‑1: overzicht parkeerlocaties
Ontwikkeling parkeercapaciteit

De parkeerterreinen uit figuur 4-1 zijn in tabel 4-1 samengevoegd, met daarbij de capaciteit per toekomstjaar. Hiermee wordt een overzicht van de ontwikkeling van de parkeercapaciteit per jaar gegeven.

Tabel 4‑1: ontwikkeling parkeercapaciteit per jaar

Op hoofdlijnen kan er in het gebied onderscheid worden gemaakt tussen drie type parkeercapaciteit:

  • Openbare parkeerterreinen (bovenste cluster in tabel 4-1 en groen in figuur 4-2;

  • Parkeervelden ten behoeve van grote evenementen (middelste in tabel 4-1 en oranje in figuur 4-2);

  • Overloopgebied, betaald parkeren en overige locaties (onderste cluster in tabel 4-1 en rood in figuur 4-2 ).

Beleidsmatig is het vooral wenselijk om gebruik te maken van de bovenste en middelste cluster uit tabel 4-1. Dit zijn de vaste parkeerlocaties en extra parkeercapaciteit in bijvoorbeeld het Officepark (nu) en Olympuspark fase 1 (vanaf 2025). Bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld bij grote evenementen, kan mogelijk ook gebruik worden van (een deel van) de opties in het onderste cluster.

Figuur 4‑2: ontwikkeling parkeercapaciteit

De vaste gebruikers in het gebied maken gebruik van de groene parkeercapaciteit in figuur 4-2. Bij de gemeente zijn geen problemen bekend ten aanzien van dit vaste gebruik. De komende jaren zal de ‘vaste capaciteit’ in het gebied afnemen tot circa 1.800 plekken. Ook de ‘extra capaciteit’ (oranje) en overloopgebied (rood) neemt vanaf 2025 af.

Vanaf 2025 blijft de vaste- en extra parkeercapaciteit stabiel op circa 3.350 parkeerplaatsen. Pas bij afronding van de gehele gebiedsontwikkeling in Poort kan Olympuspark fase 2 worden gerealiseerd. In de plannen voor Olympuspark fase 2 wordt rekening gehouden met het toevoegen van een groot aantal parkeerplaatsen waardoor de openbare parkeercapaciteit in het gebied weer ongeveer op het niveau van 2023 komt.

Het onderste cluster in tabel 4-1 is in figuur 4-2 weergegeven met rood, en geven de overige en overloopparkeerterreinen aan. Deze zijn bij hoge uitzondering mogelijk in te zetten, met de volgende kanttekeningen per parkeerterrein:

  • De locaties Gooimeerdijk-West en Noorddijk zijn eventuele overloopgebieden om te kunnen parkeren bij hele grote evenementen. De Gooimeerdijk-West wordt soms al gebruikt als overloopgebied bij grote evenementen, bijvoorbeeld voor het parkeren van touringcars. Het gebruik van deze locatie heeft als gevolg dat de dijk tussen Almere Haven en de A6 is afgesloten voor doorgaand verkeer. De locatie Noorddijk ligt op een geografisch ongunstige locatie voor evenementen op het Almeerderstrand. Het ligt relatief ver en creëert een pendelroute door het centrum van Duin.

  • De toekomstige parkeergarage van het Stadsdeelcentrum is primair ten behoeve van gebruikers van het pand zelf en zal waarschijnlijk niet openbaar toegankelijk zijn.

  • Parkeergarage Duinhal is een betaalde parkeergarage van circa 880 plekken primair ten behoeve van bezoekers van het centrum van Duin en abonnementhouders. Van de 880 plekken is circa 50% beschikbaar voor (betalende) bezoekers. Gezien de geografische ligging en de doelgroep ligt het niet voor de hand om deze locatie te gebruiken als parkeerlocatie voor evenementen.

Inventarisatie parkeerbehoefte evenementen Almeerderstrand

De parkeercapaciteit in het gebied neemt de komende jaren af. Er zijn geen parkeerknelpunten bekend ten aanzien van het vaste gebruik (niet zijnde evenementen), maar de verwachting is dat vooral bij evenementen parkeerknelpunten kunnen ontstaan. Op basis van mobiliteitsplannen en gesprekken met organisatoren en gemeente is een inschatting gemaakt van het aantal benodigde parkeerplaatsen.

Voor het bepalen van de parkeerbehoefte van evenementen kijken we naar drie type evenementen op basis van de hoeveelheid verwachte bezoekers. De parkeerbehoefte bestaat niet alleen uit het aantal autobezoekers, maar ook de benodigde plek voor Crew, taxi’s, K&R en touringcars. In tabel 4-2 is een indicatie van de parkeervraag per type evenement weergegeven evenals de parkeervraag van een aantal andere grote gebruikers in het gebied. In het mobiliteitsplan is een onderbouwing van de parkeerbehoefte opgenomen.

Tabel 4‑2: indicatie parkeervraag per type evenement

Op basis van aangeleverde cijfers

2 Op basis van gesprek Vis-a-Vis

3 Op basis van gesprek StrandLAB

Knelpunten bij evenementen

Tabel 4-2 laat zien dat bij (middel)grote evenementen op het Almeerderstrand meer parkeercapaciteit nodig is dan dat er feitelijk beschikbaar is in de parkeervelden in het Officepark (tot 2025) en Olympuspark fase 1 (vanaf 2025). Dit betekent dat bij (middel)grote evenementen ook gebruik moet worden gemaakt van de parkeerplaatsen die in tabel 4-1 en figuur 4-2 worden aangemaakt als parkeercapaciteit primair ten behoeve van ‘vaste gebruikers’. Op basis van de beschikbare capaciteit, looproutes en ligging ten opzichte van het Almeerderstrand liggen de volgende parkeerlocaties het meest voor de hand:

  • Muiderduin 1 en 2 (samen 1.000 parkeerplaatsen);

  • Zilverstrand (ca. 350 parkeerplaatsen, t.b.v. K&R, taxi’s en touringcars);

  • Gooimeerdijk-West (ca. 300 parkeerplaatsen, bijv. t.b.v. touringcars).

Tussen 2025-2032 zijn circa 3.500 vaste en extra parkeerplaatsen beschikbaar. Deze parkeercapaciteit is onvoldoende om (op basis van de huidige modal split) evenementen met 25.000 bezoekers te organiseren. Op basis van het aantal vaste en extra parkeerplaatsen is het tussen 2025-2032 mogelijk om evenementen te organiseren tot circa 20.000 bezoekers, op basis van de volgende uitgangspunten:

  • De modal split van de bezoekers van evenementen blijft ongewijzigd;

  • Vrijwel alle parkeercapaciteit in het gebied staat ter beschikking van het evenement. Dit is inclusief de parkeercapaciteit van de (tijdelijke) P+R, parkeerterrein bij Atlantis, alle parkeercapaciteit in Olympuspark fase 1, Muiderduin, Muiderzandplaats en het Zilverstrand.

Parkeerregimes

Bij gelijktijdige evenementen in het Topsportcentrum en het Almeerderstrand is naast het aantal parkeerplaatsen ook het parkeerregime een aandachtspunt. Openbaar parkeren in Poort en langs de Kustzone is gratis. Alleen in de parkeergarage Duinhal is sprake van betaald parkeren. Bij evenementen op het Almeerderstrand is er steeds minder sprake van gratis parkeren. Het gratis parkeren bij een evenement in het Topsportcentrum is juist een van de onderscheidende kenmerken in vergelijking met andere topsportlocaties in het land, en wordt door het Topsportcentrum graag behouden. Bij gelijktijdige evenementen in het Topsportcentrum en Almeerderstrand moet daarom ook rekening worden gehouden met het parkeerregime van beide evenementen.

Wie krijgt voorrang?

De kans dat er in de toekomst een tekort aan parkeerplaatsen is om verschillende gebruikers gelijktijdig te faciliteren neemt toe. Er zijn immers minder parkeerplaatsen, meer parkeervraag en er is ambitie om meer (en grotere) evenementen op het Almeerderstrand mogelijk te maken.

Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een gelijktijdig evenement in het Topsportcentrum en een (middel)groot evenement op het Almeerderstrand en/of verschillende gelijktijdige programmeringen met een grote parkeervraag. Het gaat niet alleen om conflicten tussen verschillende evenementen, maar ook tussen evenementen en de ‘reguliere’ gebruikers in het gebied.

Net als in de afgelopen jaren kunnen ‘conflicten’ worden voorkomen door de agenda’s van verschillende initiatieven vroegtijdig op elkaar af te stemmen. Als dit niet lukt zal een afweging moeten worden gemaakt tussen de verschillende belangen. Het is op dit moment onduidelijk hoe en door wie deze afweging zal worden gemaakt.